Loopt jouw paard gevoelig op steentjes?

Gepubliceerd op 2 juli 2022 om 09:40

Het is een vaak gehoorde opmerking "mijn paard loopt gevoelig".

Is die gevoeligheid er kort na het bekappen? Of eigenlijk de hele tijd? Gevoelig op harde of zachte ondergrond of enkel op een grindpad of losse steentjes. Is er in het management iets veranderd?

Een hoop vragen die een rol spelen bij het bepalen van de dieper liggende oorzaak én een eventuele oplossing.

Vaak zijn er meerdere oorzaken die bijdragen aan gevoeligheid, denk o.a. aan:

- Voeding: Teveel suikers en zetmeel, verstoorde darmflora;
- Huisvesting: Leven op zachte ondergronden zoals zand en gras;
- Beweging: Te weinig beweging en dan ook nog op weinig verschillende ondergronden;
- Slechte hoefbalans: Ondergeschoven hielen, hoge hielen, lange tenen, dunne zolen, een slechte bekapping etc.;
- Slechte hoefgezondheid: Rotstraal, schimmel, kneuzingen;
- Genetica;
- Overgewicht.

Aan bijna alle oorzaken is wel iets te doen, maar is daarmee het probleem meteen opgelost? Nee, dat heeft tijd nodig. Aan veel van de genoemde oorzaken kan je zelf iets doen óf in samenspraak met een professional. Maar er zijn natuurlijk altijd dingen die je niet kan veranderen, óf waar je tegen een grens aan loopt, als je paard op een pensionstal staat bijvoorbeeld. Het is vaak lastig om de voeding aan te passen, net als het bepalen van de vrije beweging. Maar wees creatief, alle aanpassingen die je wel kan doen helpen al voor je paard, en niet alleen bij gevoeligheden. Maak het bespreekbaar met je verhuurder, soms zijn er meer dingen mogelijk dan je denkt.


Beweging (voldoende en over de juiste ondergronden) is ook een groot probleem, veel paarden bewegen te weinig, en dat geldt niet alleen op stallen waar de paarden binnen staan. Ook in paddocks en zelfs Paddock Paradises zie je paarden op een aantal vast plekken "hangen" om te eten. De ondergronden helpen daar vaak ook niet, in stallen vaak een dikke laag stro of vlas, maar niet perse altijd droog, buiten vaak zand of gras (zachte ondergronden) en het alternatief, zeker in de winter is vaak beton. Er zijn weinig plekken waar paarden te maken hebben met steentjes op de ondergrond of hele grindpaden.


Je kan netjes iedere 4 a 5 weken bekappen maar als de rotstraal niet wordt aangepakt, het paard niet voldoende beweging krijgt, teveel in de blubber staat of slechte voeding krijgt dan zal de vooruitgang langzaam gaan of er misschien zelfs nauwelijks zijn. Een goede samenwerking tussen eigenaar en hoefverzorger is voor de hoeven van toegevoegde waarde en kan je paard helpen gezondere voeten te krijgen.

Is de gevoeligheid dan altijd op te lossen? Nee, dat denk ik niet. Er zullen altijd paarden zijn die gevoeliger zijn dan anderen, net als dat sommige paarden altijd over iedere ondergrond denderen zonder enige vorm van ongemak, ook als ze misschien niet de meest gezonde hoeven hebben.

Als eigenaar kan je je verwachtingen wel bijstellen, dat helpt. Kies voor de berm in plaats van de weg met af en toe steentjes, of neem een bospad verder om dat pad met rottige steentjes te ontwijken. Om de hoeven van je paard “harder” te maken is rijden op harde ondergrond, zoals asfalt, van toegevoegde waarde, het komt de hoefgezondheid op veel vlakken ten goede.

Er is natuurlijk ook nog hoefbescherming mogelijk in bijvoorbeeld de vorm van (tijdelijk) gelijmde hoefbescherming of hoefschoenen.

Wat ik eigenlijk wil zeggen: Is je paard gevoelig bespreek dit dan met je hoefverzorger en kijk of je er samen aan kan werken om verbeteringen te realiseren. Heb je daarbij een andere specialist nodig? Consulteer die dan en stel ondertussen misschien je eigen verwachtingen wat bij.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.